Friday, August 24, 2007

Το τσιγάρο ή εγώ - Παίζω και μαθαίνω

Να το πώ εξ' αρχής:


Δεν είμαι κατά του καπνού. Μου αρέσει. Αποδέχομαι τις "ευεργετικές" ενίοτε ιδιότητές του, την απόλαυση που χαρίζει, το τελετούργικο της υπόθεσης. Κάτι σαν το καλό κρασί, το καλό φαγητό, το καλό πούρο, το καλό ξενύχτι, τον έρωτα! Σίγουρα οι περισσότερες δραστηριότητες της ζωής και οι απολαύσεις κερδίζουν και χάνουν έδαφος ανάλογα με την αξία που εμείς τους προσδίδουμε.



Πρόσφατα έκοψα το τσιγάρο (και πάλι), με λιγότερη ωστόσο αυστηρότητα και χωρίς στόχο να σοκάρω το "είναι" μου με την εμμονή της απεξάρτησης.

Κάνω μια εσωτερική, προσωπική διαμαρτυρία, μια αντίδραση στην γκρίνια για την παγκόσμια κατάντια της ζωής. Ήταν μια πράξη για να μου θυμίσω πως είναι στο χέρι μου να βελτιώσω την ποιότητα ζωής μου. Μου αρέσει τούτη η ιδέα...
Τη χθεσινή βραδιά πάντως, (ενάμιση μήνα και κάτι από την πρώτη μέρα) με δύο σταγόνες Vinsanto και θέα τον Φάρο του Ακρωτηρίου , άναψα ένα μόνο τσιγάρο μέσα στη νυχτερινή σιγαλιά και ξεχύθηκαν μυαλό και αισθήσεις στην Καλντέρα. Έτσι όμορφα, ωραία και απλά..

Παρακάτω αποσπασματάκια από ένα ψύχραιμο, κατατοπιστικό και ρεαλιστικό, email σχετικά με το κάπνισμα.

ΗΕΕyyy!!! Come out and play!!!!!
Click to Mix and Solve

Εάν θέλετε να μειώσετε σταδιακά το τσιγάρο, παίξτε με τα παρακάτω:

Αρχίστε να καπνίζετε με το αριστερό σας χέρι, ή αν είστε αριστερόχειρας με το δεξί. Αρχίστε να καπνίζετε μια μάρκα τσιγάρων που δεν σας άρεσε ποτέ. Εάν παρεκτραπείτε και "ξανακυλήσετε", μη βιαστείτε "να το πάρετε απόφαση" και να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι δεν μπορείτε να το μειώσετε ή να το κόψετε. Απεναντίας, συνεχίστε την προσπάθεια από την επομένη, ξεκινώντας πάλι από το μηδέν. Ακόμα και ένα τσιγάρο λιγότερο την ημέρα είναι μεγάλο κέρδος. Κάποιοι το μειώνουν καθυστερώντας στην αρχή το άναμμα του τσιγάρου κατά πέντε λεπτά, μετά δέκα λεπτά κ.ο.κ.

ΚΟΨΙΜΟ ΜΕ ΤΟ...ΜΑΧΑΙΡΙ,(την προηγούμενη μέρα, καπνίστε πολύ!!!)
Η πλέον αποτελεσματική αλλά και δυσκολότερη μέθοδος, όπου ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αντιμετωπίζουν ως μόνο σύμπτωμα ένα ελαφρύ εκνευρισμό για λίγες ημέρες και μερικά πρόσθετα κιλά. Η νικοτίνη ανεβάζει το μεταβολισμό και όταν κάποιος κόβει το τσιγάρο, ξαναβρίσκει το φυσιολογικό μεταβολισμό, που είναι ελαφρώς βραδύτερος. Εάν λοιπόν κάποιος δεν γυμνάζεται και εξακολουθεί να τρώει όσο έτρωγε και πριν, παίρνει οπωσδήποτε κάποια κιλά.

Στη φωτεινή πλευρά του θέματος μάθε ότι κάποια πράγματα γίνονται για το καλό σου:
Έχεις βήχα και φλέματα γαιτί καθαρίζουν τα πνευμόνια. Αρχίζεις να έχεις πιο έντονες τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης (κάτι που φαίνεται κυρίως όταν τρως). Διαθέτεις περισσότερη ενεργητικότητα και αντοχή.

Για τις αχ-βαχ μέρες...
Βούτσισε σχολαστικά τα δοντάκια. Πίνε πολλά νερά. Κράτα μαζί ένα μπουκαλάκι νερό, τόσο επειδή βοηθά η κίνηση καθώς το φέρνεις στα χείλη όσο και γιατί η γεύση του νερού αυτού καθαυτό διώχνει την ανάγκη για τσιγάρο.
Όταν έρθει η λαχτάρα να καπνίσεις, move it fast, καθάρισε το σπίτι (what???) ή πήγαινε βόλτα. Εάν περάσουν τα πρώτα 5', που είναι και τα κρίσιμα για την ξαφνική και σφοδρή επιθυμία, ο κίνδυνος έχει κατά κανόνα ξεπεραστεί. (φιουυυυ...)

Του νόου ας μπετερ...μια εβδομάδα ΠΡΙΝ ...ασχολήσου μ' αυτό !
Κατέγρ
αψε κάτω από ποιες συνθήκες ανάβεις πιο συχνά τσιγάρο (ανία, άγχος, παρέα, μοναξιά, τηλεόραση, χαρτιά, με τον καφέ κ.τ.λ.) Εντόπίσε τις φάσεις κατά τις οποίες ανάβεις τσιγάρο μηχανικά, χωρίς ιδιαίτερη επιθυμία και κάνε μία προσπάθεια να το κόβεις σταδιακά σε αυτές ακριβώς τις σχετικά αδιάφορες φάσεις.
Κάνε κάτι για αντιπερισπασμό τις στιγμές που θές πολύ τσιγάρο. (όρα χαλάρωση, γυμναστική, βόλτα, σεξ, φρουτοχυμούς, ασκήσεις αναπνοής κ.α.)
My favourite part: Μην αγνοείτε τις διαφημίσεις των τσιγάρων και μην τις αντιμετωπίζετε σαν ταμπού. Απεναντίας, να τις κοιτάτε προσεκτικά και να αναλύετε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να σαγηνεύσουν ή και να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Εάν καταφέρετε να δείτε αυτές τις διαφημίσεις με χιούμορ και να αποκρυπτογραφήσετε λογικά τη χρήση των χρωμάτων τους και των μηνυμάτων τους, όχι μόνο θα πάψετε στο μέλλον να επηρεάζεστε έμμεσα από αυτές, αλλά θα βοηθήσετε πολύ τον εαυτό σας να απαλλαγεί από τη συναισθηματική φόρτιση που ήδη νιώθετε για το τσιγάρο και από την υποσυνείδητη επιρροή των διαφημίσεων αυτών επάνω σας κατά το παρελθόν. Συμφιλιωθείτε με τις αδυναμίες σας και να μην απορρίπτετε τον εαυτό σας επειδή νιώθει εξαρτημένος από το τσιγάρο. Εάν το τσιγάρο δεν είχε τίποτα το θετικό, κανένας δεν θα κάπνιζε. Το θέμα είναι να μπορέσετε σταδιακά να βάλετε στη ζυγαριά τα αρνητικά του και να την αφήσετε να γείρει προς την απεξάρτηση.
Καπνίζετε συνειδητά, δηλαδή όπως όποια άλλη δραστηριότητα κάνετε, και πείτε "τώρα θα καπνίσω ένα τσιγάρο". Το συνειδητό κάπνισμα βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση του "μηχανικού καπνίσματος". Πίνετε πολλά νερά, για να αποτοξινώνεται ο οργανισμός και να καθαρίζει συχνότερα, ώστε να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης και να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από το σύνδρομο στέρησης. Μην κάθεστε πολλή ώρα στο ίδιο μέρος και αποτρέψτε την ανία. Ενημερώστε το περιβάλλον σας, για να δείξει υπομονή με τα νεύρα σας.
Μην αρχίσετε να βρίζετε όλους τους άλλους καπνιστές, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κόψουν. Οι μεταμεληθέντες καπνιστές είναι πολύ εκνευρισμένοι και γίνονται αντιπαθείς, όπως όλοι οι "ανανήψαντες και μετανοούντες".

2 comments:

Anonymous said...

θα το κοψω και εγω (σιγα)

bicoutti said...

κι εγώ...